Naturalny sposób na odporność w sezonie grypowym - Dzika róża

Przeziębić możemy się cały rok, jednak sezon jesienno- zimowy to czas szczególny: wiatr, przeciągi, gwałtowne zmiany temperatur, bakterie i wirusy. Wydaje się, że dookoła czyhają same zagrożenia. Zazwyczaj przeziębienia nie są groźne, nie można mimo to bagatelizować objawów, mogących przerodzić się w poważną chorobę

dzika róża

Sekrety Dzikiej Róży

Witamina C kojarzy nam się głównie z przeziębieniami i okresem grypowym. Wtedy zwykle po nią sięgamy. Ale witamina C ma wiele więcej pożytecznych zastosowań. O tym oraz o dawkowaniu przeczytacie na naszym blogu.

Od dawna wiadomo, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Naturalne wzmocnienie organizmu, na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż zażywanie proszków i tabletek z apteki. Na szczęście świadomość że suplementy niekoniecznie leczą, a jedynie łagodzą niektóre uciążliwe objawy choroby, ciągle wzrasta. Zaczynamy zadawać pytania i szukać informacji: jak nie chorować i ograniczyć zażywanie tzw. „chemii”, bo choć leki często są niezbędne, to szkodliwie oddziałują na wątrobę i osłabiają organizm, a nieustanne ich zażywanie na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem.

Domowe sposoby, sprawdzone przez pokolenia są zdrowe, tanie i bezpieczne. Znamy ich wiele, w praktycznie każdej rodzinie przepisy i porady przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

Do naturalnych i bogatych źródeł witaminy C należy dzika róża. Doskonałym sposobem na zwiększenie zatem w naszej diecie ilości witaminy C jest spożywanie sproszkowanych owoców dzikiej róży. Proszek taki zażywa się dwa razy dziennie. Jedną łyżeczkę samą, lub jako dodatek do jogurtu, płatków owsianych.

Jak powstaje sproszkowana dzika róża?

Dojrzałe owoce dzikiej róży zbierane są późną jesienią. Poddaje się je następnie kilkuetapowemu procesowi suszenia w odpowiedniej temperaturze. Tak przygotowany surowiec rozdrabniany jest do postaci gruboziarnistego proszku.

Działanie

Owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich roślin. Ponadto występują w nich również inne witaminy, takie jak B1, B2, B3 (PP), A, E i K. Bogactwo witamin gwarantuje ogólne działanie wzmacniające. Witamina C odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu, wzmacnia system odpornościowy, chroni przed grypą i przeziębieniem, wzmacnia tętnice, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki zawartości galaktolipidu GOPO. Przeprowadzone badania wykazały, że proszek witaminowy z owoców dzikiej róży pomógł osobom cierpiącym na przewlekłe stany zapalne kości i stawów. Owoc dzikiej róży i jego przetwory są stosowane w celu uzupełniania niedoboru witamin. Wskazane jest stosowanie ich przy rekonwalescencji, stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia, stresu. Zalecane jest spożywanie przetworów z owoców dzikiej róży kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Witamina C jest nam niezbędna. Dorosły człowiek potrzebuje jej dziennie w ilości 1 mg na 1 kg masy ciała. Znacznie więcej potrzebujemy jej kiedy chorujemy, zwłaszcza w stanach gorączkowych. Ludzki organizm nie syntetyzuje witaminy C i musimy ją dostarczać w pożywieniu lub suplementach, a witamina w formie naturalnej jest nieporównywalnie skuteczniejsza niż syntetyczna.

Polecamy nasz produkt - sproszkowane owoce dzikiej róży. Doskonałe źródło naturalnej witaminy C. Szczegółowe informacje o produkcie dostępne TUTAJ>>

sproszkowany owoc dzikiej róży