Właściwości herbaty z mniszkiem lekarskim - Mniszkowy sekret

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przybliżyć działanie jednego z oferowanych przez naszą hurtownie herbat produktu- herbatki ziołowej „Mniszkowy sekret”.

producent herbaty z mniszka lekarskiego

Składniki herbaty Mniszkowy Sekret

Trzy wybrane przez nas składniki: ziele mniszka pospolitego, kminek i koper włoski współdziałają ze sobą i razem gwarantują ogromne korzyści zdrowotne. Wspomogą układ trawienny i ułatwią pozbycie się zbędnych kilogramów.

Kilka słów o mniszku lekarskim

Mniszek lekarski to jedno z najpowszechniej występujących krajowych ziół. Wykazuje niezwykle szerokie działanie lecznicze. Mniszek doskonały jest pod różnymi postaciami, w tym jako herbata, syrop, miód kwiatowy, przyprawa oraz aromatyczny dodatek do kąpieli. Zadba o zdrowie i stanowić będzie frajdę dla kreatywnego kucharza. W dzieciństwie mlecz był popularnym towarzyszem zabaw, dziś zamiast wianka na głowie, połóżmy go na półce kuchennej. Od pokoleń wszystkie części mniszka lekarskiego używane były w celu walki z anemią, problemami skórnymi czy szkorbutem, stąd drugi człon jego nazwy „lekarski”.

Właściwości mniszka lekarskiego

Ziele czyli liście mniszka, pomogą w pozbyciu się migreny i obrzęków, spowodowanych zatrzymywaniem się wody wewnątrz organizmu. Mniszek lekarski ma silne właściwości moczopędne, dzięki czemu działa oczyszczająco i zwiększa tempo metabolizmu. Usuwa z organizmu nadmiar toksyn. W tym miejscu warto zaznaczyć, że konwencjonalne leki działające moczopędnie powodują utratę potasu. Natomiast liście mniszka lekarskiego zawierają wysoki poziom tego minerału, nie tracimy go więc, kiedy stosujemy to zioło.

Mniszek stanowi nieocenioną pomoc przy niewydolności nerek, zapaleniu dróg moczowych. Spożywanie mniszka pomoże, gdy chcemy zmniejszyć ciśnienie krwi, dzięki obniżeniu poziomu płynów w organizmie. Mniszek jest także zalecany w niedoborze soku żołądkowego, ogólnym osłabieniu u osób starszych i rekonwalescentów oraz w podatności na choroby infekcyjne i wirusowe. Przypuszcza się, że pobudza również wytwarzanie interferonu. W liściach mniszka znajdziemy moc dobroczynnych związków: flawonoidy, polifenolokwasy, karotenoidy (barwniki roślinne, które zwalczają wolne rodniki) oraz potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, wapń i witaminy C, PP oraz B.

Kminek - właściwości

Drugim składnikiem wybranym przez nas w kompozycji „Mniszkowy sekret” jest kminek. Nieprzypadkowo dodaje się go do wielu dań i wypieków. Oprócz smaku posiada on bowiem właściwości prozdrowotne. Ziarna kminku wzmacniają apetyt i wspomagają trawienie, działają rozluźniająco, łagodząco, przeciwdziałając wzdęciom. Napar z kminku należy pić, kiedy pojawiają się wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Jest on również sprzymierzeńcem osób na diecie. Dzięki niemu bowiem składniki pokarmu szybciej się przyswajają oraz poprzez aromatyzację usprawniony jest proces przemiany materii. Kminek wpływa na zwiększenie produkcji śliny a przez to ułatwia dobre rozdrobnienie pokarmu w początkowej fazie jedzenia. Wszystko to wspaniale usprawnia trawienie, dzięki czemu możemy zapomnieć o różnego rodzaju problemach żołądkowych, które zawsze zakłócają codzienne funkcjonowanie. W nasionach kminku znajdziemy: sole mineralne, olejki eteryczne, kumaryny (rozrzedzające krew), flawonoidy (działające rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo), garbniki (o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbiegunkowych i bakteriobójczych), kwas kawowy (o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym), białka oraz olej.

Ziarna kminku są szczególnie rekomendowane kobietom, ponieważ łagodzą skurcze menstruacyjne oraz pobudzają laktację u karmiących piersią matek. Herbata z nasionami kminku pomocna jest również przy infekcjach dróg moczowych oraz zapaleniu oskrzeli, stanach zapalnych gardła i herbatki jest naturalnym sposobem na zneutralizowanie przykrego zapachu z ust.

Koper włoski - właściwości

Trzeci składnik to koper włoski, bliski krewny znanego nam kopru ogrodowego. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych. W starożytności zaliczany był nawet do grupy świętych ziół wspomagających zdrowie i przepędzających choroby. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, potasu, manganu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również dużo fitoskładników odżywczych i skoncentrowanych olejków lotnych.

Koper włoski uwolni od problemów trawiennych: niestrawności, bólu brzucha, wzdęć, gazów, zatwardzenia, kolki, zgagi, a nawet zespołu jelita drażliwego. Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Napary z tej rośliny działają uspokajająco, rozprężająco i rozluźniająco. Regularne picie herbatki z kopru włoskiego pomaga wydalić z organizmu nadmiar nagromadzonej w nim wody oraz toksyn. Koper włoski doskonale wspomaga walkę z otyłością, ponieważ zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości. Wiele badań naukowych potwierdza jego skuteczność w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza raka piersi i okrężnicy, dzięki zawartości aktywnych fitoskładników. Koper włoski zawiera również fitoestrogeny, które redukują napięcie przedmiesiączkowe, łagodzą objawy menopauzy i zmniejszają obrzęk piersi.

Polecamy naszą herbatkę z mniszka lekarskiego. Doskonałe remedium na wiele dolegliwości. Więcej informacji o herbacie "Mniszkowy Sekret" TUTAJ >>

herbata z mniszka lekarskiego