Herbaty owocowe

herbata z bzu czarnego

Czarny Las

Herbata z owoców bzu czarnego, herbatka z suszonego bzu.

Bez czarny to roślina doskonale nam znana z przydomowych ogródków. Ale czy potrafimy docenić jego dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia?

Owoce bzu czarnego kryją w sobie całą gamę dobroczynnych substancji: pektyn, garbników, kwasów owocowych, witamin (szczególnie dużo C i prowitaminy A), soli mineralnych (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników.

Przetwory z owoców bzu czarnego chronią więc nasze komórki i zapewniają im dłuższą żywotność. Jest to jedna z najdłużej znanych roślin leczniczych. Czarny bez pomoże podczas przeziębienia oraz zapalenia krtani i gardła, działa przeciwbólowo, zwalczy gorączkę, złagodzi kaszel oraz wzmocni organizm. Napój postawi na nogi każdego! Ciepła i łagodna w smaku herbata działa napotnie i koi nerwy.

Zastosowanie:

Owoce bzu znane są jako tzw. środki czyszczące krew, dzięki działaniu moczopędnemu, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. W celu odtrucia organizmu zaleca się picie chłodnego naparu/ herbatki z bzu w ciągu dnia. Czarny bez można łączyć też z innymi ziołami o działaniu oczyszczającym jak mniszek lekarski czy pokrzywa. Są również stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej. Czarny bez przeważnie pojawia się w ziołowych mieszankach wspomagających odchudzanie. Jego rola jest bardzo znacząca, a oddziaływanie poświadczone – owoce rośliny delikatnie przeczyszczają jelita, regulując ich pracę. Napar ponadto umacnia ściany naczyń krwionośnych i ułatwia leczenie bólów migrenowych.

herbatka owocowa

Witaminowy raj

Herbatka z owoców jarzębiny, rokitnika, dzikiej róży, aronii i bzu czarnego

Owocowa kompozycja o wybornym smaku, aromacie a przede wszystkim o niezwykłych wartościach zdrowotnych dla organizmu. W skład herbatki wchodzą wyjątkowo wartościowe owoce: jarzębiny, dzikiej róży, rokitnika, bzu czarnego i aronii.

Owoce jarzębiny zawierają dużą ilość karotenu, dwukrotnie większa niż marchew! Są skarbnicą związków bioaktywnych: witamin C, E, P, K, PP, A, kwasów organicznych, garbników, pektyn, węglowodanów (w tym alkoholu cukrowego sorbitolu), antocyjanów, potasu, sodu, magnezu i miedzi. Działają korzystnie na pracę układu pokarmowego i przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, wykazują delikatne działanie moczopędne. Owoce jarzębiny pomagają przzaburzeniach jelitowych (zaparciach, skłonności do wzdęć), dolegliwościach nerek i pęcherza, regulują przemianę materii. Mają także dodatni wpływ na pracę serca, uszczelniając naczynia krwionośne. Zalecane są przy nadciśnieniu, cukrzycy i miażdżycy tętnic. Ponadto są składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych, zalecanych przy zakażeniach bakteryjnych, zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu.

Owoce rokitnika "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie oddziałują na zdrowie. Wśród nich znajdziemy antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy: potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy: A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B i prowitaminy. Doskonale ochroni organizm przed przeziębieniem, obniża poziom „złego” cholesterolu, wskutek czego chroni przed chorobami serca. Obniża ciśnienie krwi, dlatego polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym.

Owoce dzikiej róż to bogate źródło substancji biologicznie czynnych o właściwościach leczniczych i kosmetyczno- pielęgnacyjnych. Zawierają bardzo dużo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu oraz kwasów owocowych, mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Ponadto znajdziemy w nich: witaminy P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A, bioflawonoidy, karotenoidy, garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne i sole mineralne. Witamina C wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dziką różę stosuje się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach.

Owoce bzu czarnego kryją w sobie całą gamę dobroczynnych substancji: pektyn, garbników, kwasów owocowych, witamin (szczególnie dużo C i prowitaminy A), soli mineralnych (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników. Bez ochroni nasze komórki, zapewni im żywotność. Pomoże w przypadku przeziębienia, zapalenia krtani i gardła, działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, łagodzi kaszel. Działanie moczopędne, sprawia że posiada właściwości oczyszczające i odtruwające organizm.

Owoce aronii są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym. Zawierają antocyjany, przeciwutleniacze, opóźniające procesy starzenia i zapobiegające chorobom nowotworowym. Ponadto witaminy: P, C, PP, B2, B6, E i prowitaminę A, zawierają także mikroelementy: rad, molibden, bor, żelazo i jod. Uwalniają organizm od toksyn, są niezastąpione w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej). Działają kojąco na organizm, zmniejszają napięcie nerwowe i stres. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Sposób parzenia

Łyżeczkę owoców wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut

suszone owoce aronii

Suszona aronia, suszony owoc aronii - Kraj pochodzenia POLSKA

Suszone owoce aronii

Owoce aronii, nazywane bywają "polskim czarnym skarbem" Zaliczane są do tzw. superfoods.

Aronia zawiera antocjaniny zw.polifenolowe: katechiny, kw.chlorogenowy i składniki mineralne. Działa antyoksydacyjnie.

Aronię można polecać wszystkim osobom; obniża ciśnienie, korzystnie działa przy podawaniu statyn, w krótkim czasie można obniżyć ich dawkę. Aronia ma barwniki antocjaninowe, powinni ją stosować ludzie siedzący godzinami przy komputerze oraz w stanach zapalnych. Związki zawarte w aronii stymulują wydzielanie insuliny. Warto polecić aronię wszystkim, ma więcej polifenoli niż winogrona. Porcja aronii dla komputerowców, kierowców spędzających długie godziny w drodze i dla wszystkich dbających o zdrowie.

Waga:

200 g

Sposób parzenia

Łyżeczkę owoców wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych lub jogurtu naturalnego, ciast i deserów czy herbatek.

sproszkowany owoc aronii

Aronia owoc - proszek, Kraj pochodzenia - POLSKA

Sproszkowany owoc aronii

Aronia, nazywana bywa polskim złotem. Ma unikalny, bogaty w witaminy i liczne związki skład chemiczny.

Znajdujemy w niej ogromną ilość katechin i antocyjanów, największą spośród wszystkich znanych owoców. Owoce aronii zawierają również witaminy: C, PP, B2, B6, E, P.

Aronia ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, dzięki dużej zawartości antocyjanów, zwalczających wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych czy starzenie skóry. Nieprzesadzone jest określenie aronii eliksirem młodości.

Pozytywnie wpływa na oczy, normalizuje poziom cukru we krwi, ma wpływ na cały układ krwionośny, obniża poziom złego cholesterolu, stosowana w leczeniu otyłości, hemoroidów czy nadciśnienia. Dzięki zawartości witaminy P, stosowana jest jako środek zapobiegawczy negatywnym wpływom szkodliwego dla organizmu ludzkiego promieniowania.

Spożywanie:

Nasz produkt ma postać proszku. Należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych.

sproszkowany owoc derenia

Dereń owoc - proszek

Sproszkowany owoc derenia

Owoc derenia zwykle stosowany jest do nalewek, ale może być używany również jako dodatek do żywności.

Owoce derenia to bogactwo wielu witamin: C, P oraz A. Ponad to dereń zawiera wiele minerałów jak: żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez,cynk, miedź czy mangan. Owoce derenia są również bogatym źródłem beta-karotenu, flawonoidów i kwasów organicznych: jabłkowego, chinowego, garbników, pektyn.

Dereń polecany jest na anemię oraz przy niedoborach żelaza, ale także przy dolegliwościach żołądkowych, przeziębieniach,a także poprawia funkcjonowanie nerek i dróg moczowych.

Spożywanie:

Nasz produkt ma postać proszku. Należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych. Można również zażywać łyżeczkę proszku, popijając wodą.

sproszkowany owoc dzikiej róży

Dzika róża owoc - proszek, Kraj pochodzenia: POLSKA

Sproszkowany owoc dzikiej róży

Dzika róża zawiera ogromną ilość witaminy C, kilka razy więcej niż cytryna. Zawiera również witaminy takie jak B1, B2, B3 (PP), A, E i K oraz kwasy owocowe.

Dojrzałe owoce dzikiej róży zbierane są późna jesienią. Poddaje się je następnie kilkuetapowemu procesowi suszenia w odpowiedniej temperaturze. Tak przygotowany surowiec, rozdrabniany jest do postaci gruboziarnistego proszku.

Owoce dzikiej róży chronią przed przeziębieniem (witamina C), wspomoże układ krwionośny, obniży poziom cholesterolu (flawonoidy), wpłynie korzystnie na stan cery, zwłaszcza w przypadku problemów z trądzikiem, zadziała rozjaśniająco na przebarwienia (hydroksykwasy), złagodzi bóle i obrzęki stawów (galaktolipid).

Spożywanie:

Nasz produkt ma postać proszku. Należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych lub jogurtu naturalnego. Można również zażywać łyżeczkę proszku, popijając wodą.

herbata na miażdżycę

Herbata na miażdżycę

Owocowa herbata idealna przy miażdżycy

Skład herbatki jest tak dobrany aby działał kompleksowo i chronił naczynia krwionośne.

Tarnina zapobiega tworzeniu się miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, czy zawału serca. Uszczelnia również naczynia włosowate i ogranicza tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Dzika róża wzmacnia naczynia krwionośne.

Owoc bzu czarnego wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Skórka mandarynki obniża ciśnienie.

Herbatka wskazana jest dla ludzi dbających o zdrowie i dobrą kondycję serca jak i dobre samopoczucie. Aby to osiągnąć, trzeba wypijać ją systematycznie. Efekty wspomagające terapię miażdżycy zachodzą po długotrwałym stosowaniu.

owoc rokitnika

Rokitnik owoc mielony

Owoc rokitnika w proszku

Rokitnik nazywany jest często „złotem Syberii”.

Posiada lecznicze i odmładzające właściwości, przez co znajduje zastosowanie w kosmetyce i ziołolecznictwie od dawna.

Obok dzikiej róży, zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców.

Zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, między innymi: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

Rokitnik doskonale wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia odporność. Znajduje zastosowanie przy dolegliwościach będących skutkiem niedoboru witaminy C: brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów łagodząco w stanach zapalnych m.in. układu pokarmowego, śluzówki, dziąseł a także przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Dojrzałe owoce rokitnika, zbiera się od sierpnia do października. Poddawane są kilkuetapowemu procesowi suszenia w odpowiedniej temperaturze. Tak przygotowany surowiec rozdrabniany jest do postaci gruboziarnistego proszku.

Nasz produkt ma postać proszku. Należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych lub jogurtu naturalnego. Można również zażywać łyżeczkę proszku, popijając wodą.

Na blogu:

herbata na odchudzanie

Właściwości herbatki odchudzającej Mniszkowy Sekret

Naturalna droga do smukłej sylwetki. Herbatka na odchudzanie z mniszka lekarskiego.

herbatka na serce z aronii

Wpływ aronii na serce - herbatka aroniowa

Przybliżamy właściwości owoców aronii oraz jej wpływ na serce człowieka.

wpływ cukru na człowieka

Wpływ cukru na organizm człowieka

Po co nasz organizm potrzebuje węglowodanów, jak dzielimy węglowodany oraz inne przydatne informacje o cukrze w diecie człowieka.