Herbata funkcjonalna Owoc Aronii dla Twojego serca

Drobne, ciemne owoce aronii to żywność o wysokich walorach prozdrowotnych. Wśród wielu pozytywnych działań wyróżnić należy dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia.

herbata na serce

Aronia superowoc

Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Zawierają duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, są jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. W tych małych owocach odkryto tak wiele prozdrowotnych substancji, że przewiduje się że to właśnie aronia stanie się panaceum na gnębiące ludzkość choroby cywilizacyjne.

Wpływ aronii na serce

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie. Za mało śpimy, źle się odżywiamy. Taki tryb życia zagraża naszemu sercu, grozi nadciśnieniem, zawałem. Chcąc ochronić się przed tymi negatywnymi skutkami, jeśli nie możemy znacząco zmienić trybu życia, powinniśmy zastanowić się nad ochroną organizmu. Wyciągi z aronii mają udowodnione działanie regulujące nadciśnienie tętnicze, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chronią przed chorobami serca. Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, działa uspokajająco i przeciwkrwotocznie. Bioflawonidy i rutyna zapewniają dobrą kondycję naczyń krwionośnych, co pomoże osobom ze skłonnością do żylaków.

I to dopiero początek dobrych informacji. Aronia sprawdza się w profilaktyce chorób Alzhaimera, demencji, udarów mózgu, Parkinsona, cukrzycy, poprawia wzrok, zwiększa odporność organizmu, wpływa korzystnie na metabolizm, ułatwia przemianę materii i reguluje gospodarkę tłuszczową, usprawnia działanie pamięci i refleks, wspomaga koncentrację.

Co znajduje się w owocach aronii?

Zaletą aronii jest unikalny skład chemiczny. Znajdziemy w niej ogromną ilość katechin i antocyjanów, największą spośród wszystkich znanych owoców. Nieprzesadzone jest określanie aronii eliksirem młodości!

Katechiny to jedne z najmocniejszych antyutleniaczy, pozwalają nam długo cieszyć się zdrowiem i młodością, jednocześnie są bardzo łatwo przyswajalne. Ich działanie polega na neutralizacji wolnych rodników, które jak wiemy uszkadzają białka, lipidy i DNA oraz przyczyniają się do powstania chorób nowotworowych. Głównymi źródłami wolnych rodników dla człowieka są promieniowanie ultrafioletowe, papierosy i alkohol. Katechiny zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów, wystąpienia miażdżycy. Systematyczne wnikanie katechin do organizmu pozwala komórkom na szybszą regenerację. W efekcie spowolniony zostaje proces starzenia. Mają istotne znaczenie w ochronie skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Antocyjany to czerwone barwniki, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i likwidujące wolne rodniki. O dużym stężeniu antocyjanów możemy się przekonać rozcieńczając sok z aronii. Bardzo dużo wody trzeba dolać, żeby choć delikatnie zaburzyć jego piękną czerwoną barwę!

Aronia - polskie złoto

Aronię można podawać za przykład potwierdzający stare przysłowie „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Polska jest jednym z największych producentów aronii. Owoce eksportujemy do Europy Zachodniej, głównie Niemiec i Austrii. Aronia jest znana i doceniana na całym świecie, pora abyśmy sobie o niej przypomnieli! Ojczyzną tego krzewu są obszary amerykańskich Wielkich Jezior. Jest spokrewniona z jarzębiną, czasem nazywamy ją nawet jarzębiną czarno owocową. Aronia jest łatwa w hodowli, odporna na mróz. Roślina nie wymaga oprysków, nie musimy się zatem obawiać obecności pestycydów.

Do Europy sprowadzono ją w XIX wieku, jako okaz do ogrodów botanicznych. Szybko poznano jej wspaniałe właściwości i zaczęto zakładać pierwsze plantacje.

Najlepszym sposobem jedzenia suszonych owoców aronii jest zalanie ich niewielką ilością gorącej wody i pozostawienie w termosie na noc. Rano, po dolaniu świeżej wody wypijamy herbatę, a soczyste, namoknięte owoce dodajemy do jogurtu naturalnego, płatków, lub spożywamy same bądź z dodatkiem miodu.

Więcej o herbacie z owoców aronii - Przyjaciółka serca, przeczytasz TUTAJ>>

herbata z owoców aronii