Mielone owoce

mielona dzika róża

Naturalna Witamina C

Mielony owoc dzikiej róży

Dzika róża to roślina niebywała. Wszyscy doceniamy piękny wygląd i wspaniały aromat jej kwiatów, często jednak nie zdajemy sobie sprawy z jej dobroczynnego wpływu na organizm.

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych. Zawiera ogromna wręcz ilość witaminy C, kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajdziemy w niej ponadto inne witaminy, takie jak B1, B2, B3 (PP), A, E i K oraz kwasy owocowe. Naukowcy wyszczególnili ponad 130 związków zawartych w tej roślinie, dobroczynnie działających na organizm.

Dojrzałe owoce dzikiej róży zbierane są późna jesienią. Poddaje się je następnie kilkuetapowemu procesowi suszenia w odpowiedniej temperaturze. Tak przygotowany surowiec rozdrabniany jest do postaci gruboziarnistego proszku

Zastosowanie:

Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży to idealny środek, który ochroni nas przed przeziębieniem (witamina C), wspomoże układ krwionośny, obniży poziom cholesterolu (flawonoidy), wpłynie korzystnie na stan cery, zwłaszcza w przypadku problemów z trądzikiem, zadziała rozjaśniająco na przebarwienia (hydroksykwasy), złagodzi bóle i obrzęki stawów (galaktolipid).

Spożywanie:

Nasz produkt ma postać proszku. Należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych lub jogurtu naturalnego. Można również zażywać łyżeczkę proszku, popijając wodą.

mielony owoc dzikiej róży z rokitnikiem

Bądź zdrów

Mielony owoc dzikiej róży z rokitnikiem

Mieszanka owoców dwóch roślin odznaczających się dobroczynnym wpływem na organizm. Docenianych i stosowanych od dawna w kosmetyce, ziołolecznictwie i kuchni. Rokitnik znany jest już od 1000 lat w Indiach, Mongolii, Rosji i na Bliskim Wschodzie, jako skuteczny środek leczniczy, wspomagający odporność, działający korzystnie na układ sercowo- naczyniowy, łagodzący stany zapalne. Dzika róża zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich roślin, zażywana w okresie jesienno- zimowym ochroni nas przed przeziębieniami. Doskonale wpływa ponadto na cerę i stan skóry.

Dojrzałe owoce poddawane są procesowi suszenia. Następnie owoce są mielone do postaci drobnego proszku. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych substancji chemicznych i konserwujących.

Proszek witaminowy zawiera przede wszystkim bardzo duże ilości witaminy C. Ponadto znajdziemy w nim antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, galaktolipidy, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

Spożywanie:

Proszek należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych lub jogurtu naturalnego. Można również zażywać łyżeczkę proszku, popijając wodą.

mielony rokitnik

Siła w naturze

Mielony owoc rokitnika

Rokitnik nazywany „złotem Syberii” dzięki wyjątkowym leczniczym i odmładzającym właściwościom stosowany jest w kosmetyce i ziołolecznictwie od dawna. Obok dzikiej róży zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, między innymi: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

Działanie rokitnika
  • obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL
  • wspomaganie układu sercowo- naczyniowego
  • wzmocnienie odporności
  • przy dolegliwościach będących skutkiem niedoboru witaminy C: brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów
  • łagodząco w stanach zapalnych m.in. układu pokarmowego, śluzówki, dziąseł a także przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Złociste lub pomarańczowe owoce rokitnika mają kwaskowaty smak, charakterystyczny aromat, przypominający zapach ananasów. Dojrzałe owoce zbierane są od sierpnia do października. Poddaje się je następnie kilkuetapowemu procesowi suszenia w odpowiedniej temperaturze. Tak przygotowany surowiec rozdrabniany jest do postaci gruboziarnistego proszku

Spożywanie:

Nasz produkt ma postać proszku. Należy zażywać codziennie, jedną łyżeczkę. Proponujemy go jako dodatek do płatków owsianych lub jogurtu naturalnego. Można również zażywać łyżeczkę proszku, popijając wodą.

Na blogu:

herbata na odchudzanie

Właściwości herbatki odchudzającej Mniszkowy Sekret

Naturalna droga do smukłej sylwetki. Herbatka na odchudzanie z mniszka lekarskiego.

herbatka na serce z aronii

Wpływ aronii na serce - herbatka aroniowa

Przybliżamy właściwości owoców aronii oraz jej wpływ na serce człowieka.

wpływ cukru na człowieka

Wpływ cukru na organizm człowieka

Po co nasz organizm potrzebuje węglowodanów, jak dzielimy węglowodany oraz inne przydatne informacje o cukrze w diecie człowieka.